Mikä on AI regulatory sandbox ja mitä EU edellyttää – sekä missä mennään Suomessa?

Yksi EU:n tekoälyasetuksen (AI Act) kiinnostavimmista ja käytännönläheisimmistä innovaatioista on niin sanottu AI regulatory sandbox. Se on hallitusti valvottu testiympäristö, jossa yritykset voivat kehittää, testata ja validoida tekoälyjärjestelmiään ennen kuin ne tuodaan markkinoille – yhdessä viranomaisen kanssa.
Sandbox tarjoaa mahdollisuuden testata sääntelynmukaisuutta, saada ohjausta viranomaisilta ja jopa kiihdyttää markkinoillepääsyä. Tämä on erityisen arvokasta pk-yrityksille ja startupeille, jotka haluavat olla innovatiivisia mutta samalla varmoja, etteivät riko säännöksiä esimerkiksi tietosuojaan tai perusoikeuksiin liittyen.
Mitä sandboxista saa irti?
Sandboxin hyötyjä ovat muun muassa:
- viranomaisohjaus ja tuki sääntelyn tulkintaan
- mahdollisuus testata tekoälyratkaisuja myös todellisessa ympäristössä
- kirjallinen näyttö testauksen tuloksista, jota voi hyödyntää virallisissa vaatimustenmukaisuuden arvioinneissa
- lievennetyt sanktiot testausvaiheen aikana, mikäli toimitaan hyvässä uskossa viranomaisen ohjeistuksen mukaisesti
Suomen tilanne: sandboxin suunnittelu käynnissä
EU:n asetus velvoittaa kaikkia jäsenmaita perustamaan vähintään yhden kansallisen sandboxin elokuuhun 2026 mennessä. Suomessa kehitystyö on jo käynnissä. Haaga-Helia ammattikorkeakoulu on mukana AI-sääntelyhiekkalaatikoiden suunnittelussa osana EUSAir-projektia, ja kehitystyötä tehdään työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) johdolla.
Viime vuoden lopussa tehtiin kysely, jolla kartoitetaan erityisesti pk-yritysten ja muiden organisaatioiden tarpeita ja toiveita. Vastauksia hyödynnetään kansallisen sandboxin suunnittelussa ja jopa lainsäädännön valmistelussa.
Lähde:
Haaga-Helia: Contribute to the implementation of AI regulation
Yhteenvetona:
AI regulatory sandbox on tärkeä askel kohti vastuullista, mutta ketterää tekoälykehitystä. Suomessa siihen panostetaan parhaillaan, ja pk-yrityksillä on nyt erinomainen mahdollisuus vaikuttaa siihen, millainen ympäristö sandboxista tulee – ja että se todella tukee liiketoimintaa, ei hidasta sitä.