Miksi pk-yritykset eivät hyödynnä tekoälyä riittävästi, ja miksi se voi olla riski?

Miksi pk-yritykset eivät hyödynnä tekoälyä riittävästi, ja miksi se voi olla riski?
Photo by nikko macaspac / Unsplash

Tuntuuko sinusta, että tekoäly on jokin “pitkälle tulevaisuuteen” liittyvä ilmiö, joka ei kosketa vielä omaa alaasi? Todellisuudessa monet yritykset jo hyödyntävät tekoälyä kaikessa mahdollisessa – myynnin data-analytiikasta asiakaspalvelun automatisointiin. Erityisesti pk-yrityskentässä koko aihe jakaa kuitenkin mielipiteitä. Jotkut sukeltavat rohkeasti kehitykseen, toiset kokevat, ettei tekoälyllä ole heille merkittävää lisäarvoa.

Pk-yritysbarometrin syksy 2024 -raportti kertoo, että tekoäly ja digitalisaatio ovat pikkuhiljaa nousemassa pk-sektorin merkittäviksi kehityskohteiksi, mutta vauhti voisi olla huomattavastikin kovempi. Vasta 16 prosenttia pk-yrityksistä on ottanut käyttöön uutta teknologiaa viimeisen vuoden aikana. Mikäli kehitykseen ei lähdetä nyt, voi myöhemmin edessä olla tilanne, jossa on jo myöhäistä kuroa etumatkaa kiinni.

Miksi tekoälyn sivuuttaminen on vaarallista

On helppoa ajatella, että jos kilpailijatkaan eivät tee mitään, miksi itse pitäisi kiirehtiä. Usein juuri tällaisissa tilanteissa muutamat edelläkävijät ottavat suurimmat harppaukset. Riski on, että kun itse havahdut, peli on jo pitkälle pelattu. Se voi tuntua dramaattiselta, mutta digitaalisessa maailmassa eteneminen on salamannopeaa.

  • Kilpailuetu katoaa
    Tekoäly mahdollistaa tehokkaamman resurssien käytön, paremmat asiakasratkaisut ja nopeamman reagoinnin markkinoihin. Jos et pidä tempoa yllä, kilpailijat voivat ohittaa sinut sieltä, mistä et osaa edes odottaa.
  • Asiakkaiden odotukset muuttuvat
    Kuluttajat ja yritysasiakkaat tottuvat yhä laadukkaampiin ja personoidumpiin palveluihin. Jos et hyödynnä data-analytiikkaa ja älykkäitä järjestelmiä, saatat pian antaa potentiaaliset asiakkaasi niille, jotka tekevät sen.
  • Henkilöstön osaaminen vanhenee
    Tekoälyä hyödyntävät yritykset panostavat osaamisen päivittämiseen. Työntekijät eivät halua jäädä junasta, joka uhkaa vanhentaa heidän taitonsa. Mikäli yrityksesi kangistuu paikalleen, lahjakkaat tekijät suuntaavat usein muualle.
  • Saavutettavissa olevat tuet jäävät käyttämättä
    Pk-yritysbarometrin mukaan 39 prosenttia pk-yrityksistä on saanut julkista T&K-tukea. Jos tekoälymahdollisuuksiin ei tartuta, voi ilmaista rahaa ja asiantuntija-apua jäädä hyödyntämättä.

Miten tekoäly kehittyy niin nopeasti

Tuleeko sinulle mieleen jokin teknologia, joka olisi levinnyt yhtä vauhdilla kuin tekoäly? Kenties internetin tai älypuhelinten alkutaival tuntui mullistavalta. Tekoälyssä on kuitenkin yksi erityispiirre: se pystyy oppimaan ja parantumaan jatkuvasti käytetyn datan myötä.

  • Massiivinen tietopohja
    Internet-yhteyksien ja pilvipalveluiden aikakaudella data on sekä halvempaa että helpommin saatavilla. Tekoälyalgoritmit voivat hyödyntää valtavia tietomassoja, mikä kiihdyttää oppimista.
  • Avointen kehitysalustojen nousu
    Monien organisaatioiden, myös tutkimuslaitosten ja isojen yritysten, panostus avoimeen lähdekoodiin (esimerkiksi tekoälyn kirjastoihin ja työkaluihin) on madaltanut kynnystä lähteä mukaan kehitykseen. Kuka tahansa – myös pk-yritys – voi testata ja soveltaa näitä työkaluja.
  • Ekosysteemien voima
    Kun yritykset, tutkimuslaitokset ja korkeakoulut tekevät yhteistyötä, uusia innovaatioita ja ratkaisuja syntyy nopeasti. Barometrin mukaan 45 prosenttia pk-yrityksistä on jo hyötynyt korkeakoulu- tai tutkimuslaitosyhteistyöstä. Mitä useampi liittyy mukaan, sitä nopeammin tekoälykenttä kehittyy.

Perinteiset alat ja tekoäly

Rakennusala, kuljetus, kiinteistöhuolto, käsityöläisyys – näissä kaikissa tekoäly voi tuoda arvokkaita uusia mahdollisuuksia, vaikka ensituntumalta se kuulostaisi vieraalta. Esimerkiksi rakentamisessa voitaisiin ennakoida materiaalitarpeita tekoälyn avulla, tai vaikka kuljetusyritys voisi optimoida reittien suunnittelun säästäen kustannuksissa ja päästöissä.

Kenties suurin este on ajatusmaailma, että tekoäly muka vaatii massiivista IT-infraa ja kallista konsultointia. Totuus on, että usein voi lähteä liikkeelle melko kevyillä pilotoinneilla:

  • Pienet data-analytiikkakokeilut
    Onko sinulla dataa esimerkiksi myynnin kehityksestä, asiakasviesteistä tai tuotannon häiriöistä? Ensimmäiset insightit saat muutamassa viikossa, kun kokeilet tekoälypohjaisia analytiikkapalveluja.
  • Chatbot- tai virtuaaliassistenttiprojektit
    Moni perinteinenkin yritys tarjoaa asiakaspalvelua kapeilla kellonajoilla. Chatbot voi palvella asiakkaita 24/7, ja se on yllättävän helppoa toteuttaa jo valmiilla alustoilla.
  • Ennakoiva huolto ja monitorointi
    Teolliset laitteet ja koneet voidaan varustaa sensoreilla, jotka keräävät dataa. Tekoäly pystyy havaitsemaan vikatilanteita etukäteen ja ilmoittamaan huollontarpeesta jo ennen kallista seisokkia.

Miten pääset liikkeelle

Jos tekoäly tuntuu vielä isolta ja hieman pelottavalta loikalta, muista, että useimmat edelläkävijätkin ovat aloittaneet pienistä kokeiluista. Pääasia on uskaltaa ottaa askel ja kokeilla.

  1. Tunnista pullonkaula
    Mikä on se kipein haaste yrityksessäsi juuri nyt? Mihin kuluu eniten aikaa tai mistä syntyy eniten kustannuksia? Kun tiedät ongelman, tekoälyn soveltaminen siihen on helpompaa.
  2. Etsi kumppaneita
    Yliopistot, ammattikorkeakoulut, tutkimuslaitokset ja teknologiayritykset etsivät aktiivisesti yhteistyökumppaneita – usein pienelläkin budjetilla. Kuka tahansa voi hyötyä toisen toimijan täydentävästä osaamisesta.
  3. Hae rahoitusta
    Business Finland ja ELY-keskukset tarjoavat monenlaisia tukia ja avustuksia, jotka auttavat pk-yrityksiä kehittämään toimintaansa. Kun tiedät mihin rahaa tarvitset ja mitä haluat kokeilla, ovet rahoitukseen avautuvat helpommin.
  4. Aloita pilotista
    Aseta tavoitteet maltillisesti, mutta kuitenkin niin, että saat selkeää dataa päätöksenteon tueksi. Pieni pilotti voi olla chatbot, yksinkertainen data-analytiikkaprojekti tai ennakoivan huollon kokeilu konekantaan.
  5. Innosta ja kouluta henkilöstöä
    Huoli työpaikkojen häviämisestä ja vanhentuvasta osaamisesta hälvenee, kun kaikki ymmärtävät, mitä tekoäly oikeasti tarkoittaa. Järjestä koulutuksia, ja esittele selkeitä esimerkkejä, miten tekoäly voi sujuvoittaa arkea.

Näin tekoäly voisi toimia konkreettisena työkaluna pk-yrityksen arjessa

Oletko koskaan pohtinut, miten voisit helpottaa työpäivääsi niin, että asioita tapahtuisi kuin itsestään? Kuvittele, että sinulla olisi työntekijä, joka tietäisi koko ajan kaikesta kaiken, osaisi seurata työntekijöiden liikkeitä reaaliajassa, yhdistellä pisteitä kartoilla ja ohjata muutoksia saman tien sekä pystyisi hoitamaan suunnittelun ja viestinnän yhtä aikaa. Kuulostaako utopialta? Tekoäly voi olla juuri tämä “työntekijä”, joka ei koskaan pidä kahvitaukoa ja jolla on loputtomasti kapasiteettia.

Logistiikka

Toimitusketjun hallinta on välillä sekavaa. Tavarat saattavat jäädä jumiin varastoon, auton reitti pitenee turhaan tai kuormaa kasataan odottamaan, kunnes kuljetuskalusto vapautuu. Tekoälyä hyödyntävä logistiikkajärjestelmä kykenee analysoimaan monta eri reittivaihtoehtoa, asiakastilauksia ja varastojen sijainteja samanaikaisesti. Se voi suoraan ohjata kuljetuskalustoa optimaalisia reittejä pitkin ja antaa ennusteita siitä, missä ruuhkat tai viivästykset todennäköisimmin ilmenevät. Lopputuloksena on säästettyä aikaa, vähemmän kilometrejä ja tyytyväisemmät asiakkaat.

Rakennuspalvelut

Rakennustyömailla aikataulut venyvät usein pienistäkin viivästyksistä: yksikin puuttuva materiaali tai työvaiheen viive voi heijastua seuraaviin työvaiheisiin. Tekoäly voi seurata reaaliaikaisesti työmaan tilannetta – onko kaikki tarvittava materiaali paikalla, ovatko urakoitsijat päässeet aloittamaan omat osuutensa, pysyykö sääennuste muuttumattomana? Näin älykäs järjestelmä voi mukauttaa aikatauluja lennosta ja jopa tilata täydennysmateriaalit ennen kuin varastosta ehditään huomata, että ne ovat lopussa.

Siivouspalvelut

Siivousalalla tullaan ja mennään useisiin kohteisiin saman päivän aikana. Yksi tiimi voi hoitaa toimistotiloja, kun toinen työskentelee teollisuushalleissa. Tekoäly voi auttaa kohteiden priorisoinnissa ja reittisuunnittelussa sen perusteella, milloin tiettyyn tilaan on järkevintä mennä – esimerkiksi lounasravintola on paras siivota ennen tai jälkeen lounasruuhkan, jolloin se on tyhjillään. Samalla voi seurata kulutustarvikkeiden määriä, jotta työntekijät tietävät, milloin täydennystä on syytä hakea. Pienillä, jatkuvilla optimoinneilla voi säästää paljon ajokilometrejä ja varmistaa, että jokainen kohde saa tarpeeksi huomiota juuri oikeaan aikaan.

Kiinteistöylläpito

Lämmitysjärjestelmän viat, huoltoa vaativat hissit, ennakoivat tarkastukset… Kiinteistöylläpidossa on usein paljon pieniä tehtäviä, jotka pitää muistaa hoitaa. Tekoälyyn perustuva “valvoja” voi kerätä jatkuvasti tietoa kiinteistön sensoreista: onko lämpötila noussut, tippuuko katolta vettä, joko huoltoväli on ylittynyt? Kun ongelma havaitaan alkuvaiheessa, siitä voidaan lähettää automaattinen tehtävänanto huollon työntekijälle. Näin vältetään suuremmat vahingot ja päivittäinen rutiini sujuu varmemmin.

Työntekijä, joka tietää kaiken reaaliajassa

Ajatus “täydellisestä työntekijästä” on kiehtova vertauskuva tekoälyn roolista yrityksessä. Kuvittele, että joku näkymätön avustaja tietää koko ajan, missä kukin työntekijä liikkuu, mitä koneita he tarvitsevat ja onko joku tiimin jäsen jo vapautumassa edellisestä työtehtävästä. Samalla tämä avustaja pystyisi hoitamaan asiakaskyselyt, lähettämään automaattisesti viestin “Hei, työntekijä on tällä hetkellä hoitamassa edellistä tilausta, mutta saapuu teille tunnin sisällä.” Ei unohduksia, ei hukattua aikaa, ei tarpeetonta ruuhkaa yhdessä kohteessa.

Usein suurin kynnys on rohjeta luottaa tekoälyyn. Se ei tarkoita, että tekoäly tekisi inhimillisiä päätöksiä ihmisten sijaan, vaan se toimii ennemminkin työkaluna, joka vapauttaa ihmiset keskittymään niihin tehtäviin, joissa ihmisen luovuus ja vuorovaikutus ovat korvaamattomia. Tekoäly ei kysy iltavuoroja, se ei tarvitse kahvitaukoja – mutta se kaipaa ihmistä suunnittelemaan, ohjaamaan ja määrittämään, mitä ongelmia ollaan ratkaisemassa.

Jos ajatus jatkuvasti ajantasalla olevasta “työntekijästä” tuntuu liian isolta digiloikalta, voit aloittaa yksinkertaisesta kokeilusta. Voit pilotoida vaikka ajojen optimointijärjestelmää tai asiakaspalvelun chatbotia. Pienistä askeleista kasvaa usein isompia, kun huomaat käytännössä, miten paljon tekoäly helpottaa arjen työtä. Ja silloin se “utopialta kuulostava” kaikkitietävä työntekijä onkin vain seuraava luonteva askel yrityksesi kehityksessä.

Viesti tulevaisuuteen

Kun katsotaan pk-yritysbarometrin lukuja, voisi kuvitella, että olemme vasta alkumatkalla tekoälyn hyödyntämisessä. Osittain näin onkin: vain 16 prosenttia on ottanut uutta teknologiaa käyttöönsä viimeisen vuoden aikana. Mutta kun pyörät lähtevät kunnolla pyörimään, vauhti kiihtyy nopeasti. Jotta et jäisi jälkeen, nyt on oikea hetki aloittaa – sillä se, mikä tänään tuntuu kokeilulta, voi huomenna olla markkinoiden määrittelemä uusi normaali.

Tekoälyn kehitys on jo osoittanut, kuinka nopeasti uudet teknologiat voivat nousta keskiöön. Käytännössä jokainen toimiala voi löytää siitä uusia ratkaisuja. Jo pari vuotta odottelu voi olla kohtalokasta, jos kilpailijat valjastavat tekoälyn täyteen iskuunsa ennen sinua.

Kaikki lähtee avoimesta asenteesta: kun suhtaudut tekoälyyn mahdollisuutena, löydät todennäköisesti sen kipinän, joka sytyttää seuraavan kasvuvaiheen. Aina on olemassa tukiverkkoja, rahoitusmuotoja ja asiantuntijoita, jotka haluavat auttaa. Itse olen nähnyt, kuinka pienikin kehitysaskel voi moninkertaistaa työtehon ja vapauttaa kiireiden keskellä olevat kädet tekemään niitä asioita, joissa ihminen on parhaimmillaan – luovaa, ongelmia ratkaisevaa ja asiakaslähtöistä työtä.

Kuka tahansa voi aloittaa tänään. Vielä ehdit olla mukana, ennen kuin “on liian myöhäistä”. Ota se ensimmäinen askel kohti tekoälyä, niin huomaat, ettei kyseessä ole vain uusi teknologia – vaan kokonainen uusi ajattelutapa, jolla vastaat tämän päivän ja huomisen haasteisiin.

Tuntuuko sinusta nyt siltä, että haluat olla se, joka määrittelee tulevaa, eikä se, joka seuraa muiden tekemiä ratkaisuja? Lähde liikkeelle pienin askelin, ja huomaat, miten iso voima tekoälyllä voi olla omassa liiketoiminnassasi.